Tegoroczne święta Wielkanocne nie będą takie same jak zawsze. Ale myślę, że każdy z nas będzie się starał je przeżyć jak najlepiej i ze stołem pełnych tradycyjnych dań. Na polskich stołach z całą pewnością nie zabraknie mazurka czy babki wielkanocnej.
A jakie słodkości jadają Hiszpanie na Wielkanoc?
Jednym z typowych deserów świąt Wielkiego Tygodnia w Madrycie i Hiszpanii są słynne Torrijas. Po polsku to tosty francuskie, a zgodnie z Wikipedią to grzanki w jajku – potrawa z chleba, mleka i jajek wymagająca podstawowej obróbki termicznej.
Deser ten ma pochodzenie europejskie, a pierwsza wzmianka o nim datowana jest na IV wieki naszej ery. Kiedy to ukazała się w książce kucharskiej Marka Gawiusza, zwanego Apicjuszem. Żył on w I wieku naszej ery, ale do naszych czasów ta antyczna książka kucharska dotrwała w formie z IV wieku.
W XIV wieku francuski kucharz Guillaume Tirel, który był kuchmistrzem na dworze Filipa VI i Karola V, ogłosił swoją książkę kucharską pod tytułem Le Viandier. Między innymi w niej mogliśmy znaleźć przepis na „złoty tost” (tostées dorées), który mówi o kromce chleba zanurzonej w ubitym żółtku, zanim przeszła przez patelnię i posypana została cukrem.
W Hiszpańskiej literaturze Torrijas pojawiają się w XV wieku, kiedy to cytowane są przez Juana del Encinę: „miód i wiele jajek do robienia torrejas”. Natomiast pierwsze przepisy pochodzą z książki kucharskiej Domingo Hernández de Maceras (1607) i „Arte de cozina, pastelería, vizcochería y conservería” Francisco Martíneza Motiño (1611).
Torrijas były bardzo powszechne w tawernach madryckich na początku XX wieku i podawano je z małą szklaneczką wina (chato).
Składniki:
– Chleb, z maki pszennej, taki jednodniowy
– 2 jajka
– 1 litr mleka
– Cukier
– Olej z oliwek
– Cynamon, zarówno laska jak i w proszku.
Przygotowanie:
Gotujemy mleko na wolnym ogniu razem z cukrem i laską cynamonu około 10 min. Uważamy, aby nie wykipiało.
W osobnym pojemniku mieszamy cynamon w proszku z cukrem.
Jajka roztrzepujemy w osobnym talerzu.
Kroimy chleb na grube kromki (grubość około 2 palców) i wkładamy do pojemnika, do którego wlewamy gorące mleko z cukrem i cynamonem. Zostawiamy na chwilę, aby dobrze się nasączyły, tak ok 10 min. Gdy są dobrze namoczone, obtaczamy je w jajku i smażymy na patelni z gorącym olejem. Uwaga chleb musi być nasączony, ale nie może się rozpadać.
Kładziemy usmażone tost na tacę z papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i obtaczamy mieszanką cynamonu i cukru.
Aby torrijas były bardziej miękkie; możemy polać mlekiem z cukrem i cynamonem, które nam pozostały.
Oczywiście jest to jeden z wielu przepisów na słynne Torrijas. Mogą być z słodkim syropem, miodem lub winem.
Poniżej pomocne wideo. Jak należy to zrobić.